Wat moet ik zelf doen aan beveiliging?

Wat moet je zelf doen aan beveiliging?

Goede beveiliging van je computer, je e-mailadressen en je accounts zijn heel belangrijk. Hackers proberen toegang te krijgen tot je accounts om je geld te ontfutselen. Bitcoin vertegenwoordigt ook waarde en wordt steeds meer een doelwit voor hackers.

Wat moet ik zelf doen aan beveiliging?

• Gebruik voor alle websites unieke en veilige wachtwoorden. Dit is namelijk de krachtigste beveiligingsmaatregel tegen aanvallen van hackers.

Hiervoor gebruik je een password manager, zoals 1Password of Lastpass. Password managers zijn programma’s die wachtwoorden voor je aanmaken, beheren en – het belangrijkste – de wachtwoorden versleutelen. Het enige wat je hoeft te doen is één sterk wachtwoord te verzinnen en te onthouden. Met dit wachtwoord heb je vervolgens toegang tot al je andere wachtwoorden.

• Beveilig je eigen e-mail met een extra toegangscontrole. Dit heet een tweede factor. Meestal is dat een app op je mobiel, waarmee je naast je wachtwoord ook een code vanaf je mobiel invoert om je toegang tot je email te krijgen. Zorg dat niemand toegang krijgt tot je e-mail.

Als iemand toegang tot je e-mail heeft, kunnen ze voor elke website waar je een account hebt, wachtwoord opnieuw instellen. Vandaar dat je mail extra aandacht verdient.

• Activeer Two Factor verificatie op je Bitcoinrekening, om deze nog beter te beveiligen tegen inbraak. Met een authenticatie App op je mobiel kun je je bitcoins goed beveiligen voor het versturen. Kijk voor meer informatie over hoe je Two Factor verificatie kan installeren.

• Geef nooit je wachtwoord, codes, SMS-codes en inlogggevens af, ook niet als je gebeld wordt door welk bedrijf dan ook! Dan is het ALTIJD fraude.

• Als je gebeld wordt en je twijfelt, vraag om een telefoonnummer om terug te bellen en hang op. Bel pas terug, nadat je met iemand anders hebt overlegd over het telefoontje.

• Als je gehackt bent of je denkt dat je gehackt bent, neem dan direct contact met op ons. Op deze site kun je meer informatie vinden over hulp als je gehackt bent.

• Doe altijd aangifte bij fraude of oplichting! Op deze pagina kun je online aangifte doen, als je opgelicht bent via een helpdeskfraude, bv Microsoft.