Support

Ransomware: Cryptolocker

Wat is het cryptolocker virus

Het cryptolocker virus is een bepaald type software dat tegen uw wil geïnstalleerd wordt op de computer, en alle bestanden onbruikbaar maakt door ze te versleutelen.
De enige manier om de bestanden weer leesbaar te maken is door een geldbedrag over te maken naar de maker van het cryptolocker programma. Dit moet binnen een bepaalde tijd gebeuren (meestal 72 uur), omdat na deze tijd de bestanden nooit meer hersteld kunnen worden. Je betaalt als het ware losgeld voor je gegeven; vandaar de naam ransomware.

Hoe kan ik installatie van een cryptolocker voorkomen?

Het cryptolocker virus is de meest bekende variant in een lijst van veel verschillende typen ransomware (gijzelingsvirussen).
Virussen zoals cryptolocker zijn te voorkomen door de volgende punten goed op orde te hebben.

  • Zorg dat de laatste updates van uw besturingssysteem en browser geïnstalleerd zijn
  • Open geen e-mails/bijlagen van email waar u de afzender niet van kent
  • Zorg dat u een virusscanner heeft met de meest recente updates
  • Zorg dat u uw pc wekelijks scant op virussen
  • Wees voorzichtig met browser plugins

Naast deze voorzorgsmaatregelen is het heel belangrijk om regelmatig een back-up te maken van uw belangrijke bestanden, zodat mocht u toch getroffen worden, u een back-up terug kunt zetten en de versleutelde berichten kunt verwijderen. In dat geval betaalt u geen geld aan de virusmaker.

Wat moet ik doen als mijn bestanden zijn versleuteld door een cryptolocker?

Als de versleutelde bestanden vervangbaar zijn, is ons advies niet te betalen. Als de bestanden van zo’n groot belang zijn dat ze echt hersteld moeten worden, kunt u natuurlijk ervoor kiezen wel betalen. Maar let op, er is nooit 100% zekerheid dat de bestanden hersteld worden als de bitcoins betaald worden.

Er worden in de software meerdere betalingsmogelijkheden geboden. Vanuit Nederland is de goedkoopste manier om in bitcoins te betalen. De prijs voor het herstellen van de bestanden is meestal rond de 300 euro.

Wat kan Bitmymoney voor mij betekenen als ik wil betalen om mijn bestanden te herstellen?

Wat ontzettend vervelend dat u getroffen bent! Als er geen andere mogelijkheden zijn om uw bestanden terug te krijgen, kunt u bij Bitmymoney op een veilige manier Bitcoins kopen en overmaken aan de virusmaker, zodat deze de bestand herstelt.

Als u voor het eerst Bitcoins koopt bij Bitmymoney, kunt u voor 50 euro bitcoins kopen. Hiermee verifieert u uw bankrekening. Na deze aankoop kunt u de rest van het bitcoinbedrag kopen.

Een uitleg van Bitcoins sturen naar een specifiek adres kunt u via via de volgende link bekijken: https://www.bitmymoney.com/support/faq/send_bitcoins_to_friend

Cryptolocker geeft u een adres waar u de bitcoins naartoe dient te sturen. Een voorbeeld van zo’n Bitcoinadres staat in onderstaand voorbeeld:

Als u vragen heeft over dit proces kunt u tijdens kantoortijden onze helpdesk vragen u te helpen via de chatfunctie op onze website.

U kunt ook een email sturen naar support@bitmymoney.com, wij zullen u dan zo spoedig mogelijk van een antwoord voorzien.