Support

Wat is Litecoin en wat is het verschil met Bitcoin

Litecoin

Litecoin is een van de eerste klonen van Bitcoin waarbij de broncode werd aangepast om een snellere en lichtere Bitcoin variant te maken. Litecoin werd in 2011 gepubliceerd door Charlie Lee. 

Litecoin is gebaseerd op blockchain-technologie. Alle cryptocurrencies (crypto verwijst naar de cryptografie die de basis vormt van de beveiliging) gaan uit van de blockchain. De eerste blockchain was Bitcoin met als uitvinder Satoshi Nakamoto. Het principe van een blockchain is dat het alle transacties bevat die ooit gedaan zijn en dat deze transacties onweerlegbaar zijn en nooit kunnen worden teruggedraaid. De transacties worden door decentraal en onafhankelijk door het netwerk geverifieerd.

Verschillen Litecoin en Bitcoin

  • Litecoin heeft snellere bevestigingstijden van de transacties en is daardoor beter schaalbaar, de gemiddelde transactietijd is 2,5 minuten.
  • Litecoin gebruikt niet SHA-256, maar een andere encryptie, nl Scrypt.
  • Er kunnen totaal maximaal 84 miljoen Litcoins in omloop worden gebracht.
  • De hoofdontwikkelaar en maker van Litecoin is actief betrokken met de verdere ontwikkeling van het protocol. Litecoin is in deze zin veel minder decentraal dan de Bitcoin.

Welke toepassingen zijn er voor Litecoin?

Als betaalmiddel

Aangezien Litecoin beter schaalbaar is, zal het ook beter fungeren als betaalmiddel.

Als proeftuin voor Bitcoin

Alle belangrijke nieuwe ontwikkelingen worden bij Litecoin snel doorgevoerd. Daardoor fungeert het als proeftuin voor Bitcoin.

De prijs en marktwaarde van Litecoin

Litecoin heeft een huidige marktwaarde van bijna 7 miljard.