Support

Prijs Bitcoin, Ether en Litecoin

Prijs van cryptovaluta

De prijs van Bitcoin, Ether en Litecoin oftewel de koers van een cryptovaluta wordt bepaald door vraag en aanbod op verschillende beurzen wereldwijd.  

 

Vraag en aanbod

De internationale beurzen waar de cryptovaluta wordt verhandeld werken hetzelfde als de aandelenbeurzen. Als de vraag naar een coin toeneemt, neemt de prijs toe en als de vraag afneemt, neemt ook de prijs af.

 

Hoeveelheid coins

Er is slechts een beperkt aantal bitcoin in omloop en nieuwe bitcoin worden op een voorspelbaar en afnemend tempo gemaakt. Dit houdt in dat bitcoin een deflatoir karakter heeft.

De hoeveelheid Ether is zodanig dat het systeem dis-inflattoir is, dit betekent dat de inflatie steeds naar nul neigt, maar nooit nul wordt.

De hoeveelheid Litecoin is ook beperkt, tot 84 miljoen en heeft dus ook een deflatoir karakter.

 

Waarde cryptovaluta

Cryptovaluta hebben waarde, omdat het nuttig is als geldvorm en/of door hun specifieke toepassing. Cryptovaluta hebben de kenmerken van geld (duurzaamheid, draagbaarheid, vervangbaar goed, schaarste, deelbaarheid en herkenbaarheid) gebaseerd op de kenmerken van wiskunde, in plaats van te vertrouwen op fysieke kenmerken (zoals goud en zilver) of vertrouwen in centrale autoriteiten (zoals fiduciaire valuta).

Kortom: cryptovaluta worden wiskundig gesteund. Met al deze attributen zijn vertrouwen en aanwending alles wat nodig is voor een geldvorm om waarde te houden. In het geval van bitcoin kan dit worden gemeten aan de hand van de groeiende basis van gebruikers, verkopers en startende ondernemingen. Net als bij andere valuta komt de waarde van bitcoin uitsluitend en rechtstreeks van mensen die welwillend zijn om deze als betaalmiddel te accepteren.

 

Aan- en verkoopprijs en middenkoers

Cryptovaluta worden verhandeld op internationale beurzen. Deze beurzen werken hetzelfde als beurzen voor aandelen of voor vreemde valuta. De beurzen kennen dus een verschil in aankoop en verkoopprijs oftewel de bied- en laatkoersen.
De prijzen van Bitcoin, Ether en Litecoin zoals deze getoond worden op elk scherm bij Bitmymoney, geeft de actuele koers van een coin aan. Deze koers wordt elke 30 seconden ververst. Deze koers noemen we de middenkoers. De koopprijs is altijd hoger dan de middenprijs, terwijl de verkoopprijs altijd lager is dan de middenprijs. Dit werkt hetzelfde als het aan- en verkopen van vreemde valuta.
De biedkoers van een coin is de prijs die de beste koper op dat moment wil geven voor de betreffende coin. De laatkoers is de beste prijs die de beste verkoper wil hebben voor zijn bitcoins. Het verschil tussen bied- en laatkoers wordt de spread genoemd.

Dit is precies zoals bij geldwisselkantoren, waar ook een koop- en verkoopprijs wordt afgegeven.

 

Hoe zijn onze prijzen opgebouwd?

De prijzen worden bepaald aan de hand van de koers van het moment.
Elke 30 seconden wordt de prijs ververst.
De kosten voor de betaalmethode, zoals iDEAL, worden bij de aankoop los vermeld.

 

Staat je vraag er niet bij?

Je kunt met al je vragen bij ons terecht.